drustvogornji milanovac

Za paljenje strništa sledi novčana kazna

Paljenje strništa ima niz negativnih posledica, a pored toga zabranjeno je zakonom i strogo kažnjivo. Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, apelovao je na poljoprivrednike sa područja opštine Gornji Milanovac da ne spaljuju strništa, jer pored toga što na taj način dolazi do uništavanja zemljišta, vatra sa njiva se jako brzo širi i može izazvati požare većih razmera.

– U okviru požara razlikujemo požare u stambenim objektima, industrijskim postrojenjima,ali u svakom slučaju prednjače požari na otvorenom, odnosno šumski požari. Oni su najčešće izazvani krajnjom nepažnjom ljudi. Sa prolepšanjem vremena, meštani organizuju paljenja strništa u želji da urede svoje njive i nažalost to se obično završi širenjem požara i prelaskomu neku nekontrolisanu situaciju, što uslovljava angažovanje vatrogasaca i velikog broja ljudstva. Patrole svakodnevno obilaze sva sela i preduzimaju adekvatne mere kada je reč o prevenciji. U svim mesnim zajednicama, na vidnim mestima, izlepljeni su posteri koji govore o rizicima koji mogu nastati spaljivanjem biljnih ostataka – izjavio je Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.

Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac

Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Za kršenje ovih odredbi zaprećena kazna je od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara za pravna lica i 10.000 dinara za fizička lica.

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button