DRUŠTVOZDRAVSTVO

U nedelju će biti održani preventivni pregledi u Domu zdravlja

I ove nedelje 16.06.2024.godine, u periodu od 08.00 do 17.00 časova, u Domu zdravlja Gornji Milanovac organizovaćemo preventivne preglede za sve sugrađane.
Pored EKG, merenje krvnog pritiska, krvne slike, zainteresovani će moći provere tumor markere (CA, CA 19-9, AFP).

Treba imati u vidu da su gastroskopija, kolonoskopija procedure na koje se pacijenti nerado odlučuju čak i kada su nezaobilazne indikacijom, kao da veliki broj sugrađaki izbegava redovne ginekološke preglede ili pregled dojki, napred navedeni tumor markeri su jako komforan način da se baš njima eventualno uhvati širi spektar mogućih obolenja jer su u pitanju nespecifični tumor markeri.

Ukoliko bi rezultati bili pozitivni radiće se dalje specifične dijagnostičke procedure.
Ovoga vikenda u fokusu su eventualne kožne promene i mladeži.
Obavljaće se i ultrazvučni pregledi abdomena.

Oni za koje to bude potrebno biće upućeni na dodatne dijagnostičke procedure koje će obaviti već tokom naredne nedelje.
Ovoga vikenda preventivni pregledi biće organizovani i gradu – Vojvode Milana 36

I ovog vikenda će biti organizovani i preventivni pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta…
Svedoci smo da već u predškolskom uzrastu deca imaju potrebu da nose velike rančeve, puno vremena provode pred kompjuterima, TV-u i uopšte puno je priče o raznim uzrocima ugroženog lokomotornog aparata…
Zbog toga smo zajedno sa bolnicom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, za svu decu predškolskog i školskog uzrasta organizovali pregled fizijatra… Deca će pregled započeti kod pedijatra (ulaz za savetovalište), a oni kojima to bude potrebno biće upućeni i pregledani od strane fizijatra…

Potrebno je da stvaramo pozitivne navike kod svoje dece – naviku da redovno odlaze na preventivne preglede…

Zakazivanje nije potrebno – dovoljno je doći do zdravstvene ustanove u napred navedenom terminu (nedelja, od 8.00 do 17.00 časova).

Ističemo da ćemo kontinuirano organizovati ovakve akcije, a sve u skladu sa interesovanjem lokalne zajednice koje ćemo analizirati i pratiti.

Kao što smo već rekli, ovim pregledima želimo da postignemo par stvari:

1. Želimo da, bez velikih i opterećujućih procedura, bez zakazivanja termina, i knjižice ovim pregledima obuhvatimo što širu populaciju. Želimo da povratimo poverenje u zdravstveni sistem, da i na ovaj način damo priliku pacijentima da nam ukažu na eventualne nedostatke sa kojima se suočavaju pri poseti našoj ustanovi, da ih saslušamo i sve predloge i sugestije probamo uvažiti i unaprediti se, nadam se na zadovoljstvo svih.

2. Želimo da osvetlimo i osvestimo činjenicu da je potrebno i najbolje da posetimo lekara onda kada nas ništa ne boli. To je najbolje i za pacijenta i za lekare, odnosno zdravstveni sistem u celosti. Činjenica je da veliki broj ozbiljnih obolenja, koja se uspešno mogu lečiti ukoliko se dijagnostiku u početnoj fazi, mogu biti otkrivena u samom nastanku ovakvom vrstom pregleda, jednom do dva puta godišnje.

3. Svesni smo da nije uvek lako doći do lekara sa kojim bi pacijenti porazgovarali i posavetovali se …
Zato želimo da rasteretimo sistem i olakšamo pacijentima, tako da bez zakazivanja termina i zdravstvene knjižice mogu obaviti ove preglede i time biti mirni i spokojni narednih 6 meseci…

Pozivamo vas da se u što većem broju odazovete pozivu za preventivne preglede i posetite nas.
U nedelju ćemo ove preventivne preglede obavljati
1. Za odrasle – u Službi za odrasle na adresi Vojvode Milana 36
2. Za decu – na pedijatriji doma zdravlja – ulaz savetovališta

 

 

GM PRESS/dr Aleksandar Čivović
v.d. direktor Doma zdravlja Gornji Milanovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button