gornji milanovacškolstvo

U Gimnaziji “Takovski ustanak” otvorena izložba o profesionalnom novinarstvu

Putujuća izložba o profesionalnom novinarstvu  u organizaciji Saveta za štampu otvorena je danas u holu Gimnazije “Takovski ustanak.”

Kroz  četiri panoa u školskom hodniku učenicima se nude odgovori na pitanja: zašto su lažne vesti loše i opasne, iako su zabavne, šta su dezinformacije, kako proveriti izvor informacija, ko najčešće širi lažne vesti, kakva je uloga influensera i poznatih ličnosti.

foto/Gm Press

Ova izložba je veoma bitna, zato što predstavlja sve one ključne tačke o koje se svi saplićemo, posebno mlad čovek, koji je okružen medijskim sadržajima koje nekad kritički, a nekad sasvim nekritički usvaja. U okviru Izbornog programa Jezik, medija, kultura mi i te kako obrađujemo sve ove teme a ovo je odličan način da upotpunimo nastavu. U okviru predavanja na drugoj godini imamo projekat “Profesionalno novinarstvo i novinarska etika”, tako da se učenicima približavaju sve teme vezane za samo novinarstvo, novinarsku profesiju, moralnu odgovornosti, pravia i obaveze koje imaju. Pozivam sve učenike Gimnazije i građanstvo da pogledaju izložbu -rekla je Natalija Nikolić, profesorka izbornog programa Jezik, medija, kultura.

Natalija Nikolić, profesorka izbornog programa Jezik, medija, kultura, foto/Gm Press


Na temu medijske pismenosti čuli smo razmišljanja i stavove gimnazijalaca.


Smatram ovu temu veoma bitnom u našim životima, posebno nas mladih koji smo, uz mobilne telefone svakodnevno okruženi morem informacija koje treba da selektujemo. Dostupno nam je na mnogo načina kako da proverimo izvor vesti i da razvrstamo dobro od lošeg i prepoznamo tačnu od netačne informacije. U školi dosta razgovaramo o tome i mislim da su ovakve radionice i izložbe zato važne i da ih treba organizovati što češće-kaže Lazar Milovanović, učenik 3. godine.

Lazar Milovanović, učenik Gimnazije “Takovski ustanak”, foto/Gm Press

Izložba traje od 29. marta do 5. aprila 2023. godine.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button