Tradicionalna manifestacija “Savinački dani” održana proteklog vikenda
Tardicionalnu manifestaciju “Savinački dani”, koja je je ove godine održana 21. put, obeležila je 17. gulašijada. Kao i ranijih godina na poznatom milanovačkom izletištu na Savincu, kraj reke Dičine, lovački gulaš se kuvao u 16 kotlića. Posetioci su se izvrsno zabavljali.
– Za učešće se prijavila 21 ekipa a došlo je 16 ekipa. Sastav većine ekipa čine lovci, članovi LU „Vojvoda Milan Obrenović“, po sekcijama. Tradicionalno se prave lovački gulaši od mesa divljači sa ovih prostora, divlja svinja, srndać – rekao je Milan Matković iz LU „Vojvoda Milan Obrenović“, sekcija Šarani.
Pored lovaca u kulinarstvu su se ovog vikenda nadmetali i poštari, zatim radnici Hitne pomoći a jedna od učesnica bila je i Aleksandra Jelić koja nije bila u takmičarskom delu iz razloga što je pripremala gulaš drugačijeg sastava:
– Pripremam veganski gulaš, sastavljen od 12 vrsta pečuraka. Ovo je revijalno učešće, videćemo da li će organizator doneti odluku da od sledeće godine pored lovačkog gulaša uvede i veganski gulaš – rekla je Aleksandra.
Nakon sagledavanja svih kulinarskih veština, boje, mirisa i punoće ukusa, po oceni žirija, prvo mesto pripalo je prošlogodišnjim pobednicima, sekciji Teočin, drugo ekipi poštara a treće mesto osvojila je ekipa iz Šarana.
GM PRESS/Marijana Jakšić