kulturaVESTI

Izložba „Grafičke vizije 7“, autorski projekat nastao iz međunarodne kulturne saradnje

Akademski vajar i slikar mr Leposava Milošević Sibinović predstaviće u sredu, 22. maja 2024. godine, od 19 sati, u holu ispred velike sale Kulturnog centra “Mija Aleksić” izložbu „Grafičke vizije 7“, autorski projekat nastao iz međunarodne kulturne saradnje.

 

Ova putujuća izložba ima 88 grafičkih listova, koje potpisuje 26 autora. Izbor radova je bogat u pogledu forme i ide od figuracije do potpune svedenosti apstrakcije. Prisutna selekcija je i oblik nadmetanja, ali pre svega predstavlja vrednost savremene kolektivne kreacije. Učesnici su uspešni istraživači tajni kiseline, metalnih ploča, digitalnih prolaza i vremena, vešti korisnici grafičkih alatki.

Otvaranju izložbe prisustvovaće predstavnica Ambasade Meksika u Beogradu Flor de Lis Vaskes Munjos, ministarka savetnica.

Direktan povod za postavku ove izložbe je diplomatski odnos između Meksika i Srbije, dve države koje su uvek delile osnovne vrednosti slobode, nacionalnog integriteta i ravnopravnosti među narodima i državama.

 

Leposava Milošević Sibinović, je rođena u Čačku 1950. godine. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. Bila je stipendista vlade Meksika u periodu 1977 – 78. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u gradu Meksiku. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena je u brojnim galerijama i muzejima i dobitnica 40 nagrada i priznanja za umetničku aktivnost:

Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, Nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, Velika nagrada ULUPUDS-A za 2011. godinu, Zlatni orden Astečkog orla – stepen znamenja Sjedinjenih Država Meksika, Vukova nagrada za 2018.

 

 

GM PRESS/KC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button