školstvoVESTI

Foto-projekat Gimnazije “Takovski ustanak” i Američke ambasade za učenicke dvojezičnih odeljenja

Foto projekat Gimnazije “Takovski ustanak” i Američke ambasade započeo je danas i traje do 9. juna, kada će biti završen izožbom fotografija i esejima učenika dvojezičnog smera. Sa gimnazijalicma će tokom projekta raditi Dženi Lemper iz Američkog kutka, koja je asistentkinja na Filološkom fakultetu u Kragujevcu. Prema rečima Dragane Stefanović, profesorke engleskog jezika i razrednog starešine drugog razreda bilingvalnog odeljenja, cilj projekta je osnaživanje dvojezične nastave.

foto/Gm Press

Predavanje vizuelnih umetnosti na engleskom jeziku pokazao se kao veoma dobar spoj, kako za učenje fotografije, tako i za unapređenje znanja stranog jezika. Tokom projekta, milanovački gimnazijalci će se upoznati sa segmentima i elementima umetnosti, a zatim će raditi sami setove svojih fotografija, na osnovu kojih će pisati eseje na engleskom. Program se sastoji od nekoliko faza, a njegov krajnji cilj je izložba fotografija u Kulturnom centru. U školi kažu da ih veoma raduje to što imaju izvornog govornika koji će dva puta mesečno raditi sa učenicima bilingvalnog smera.

Tokom čitave svoje karijere želela sam da nastavim da se bavim poslom predavača engleskog jezika kroz projekat o fotografiji kojim sam se jedno vreme bavila. Dok sam predavala na Kalifornijskom univerzitetu engleski jezik izbeglicama, migrantima i stranim studentima, nisam mala priliku da predajem i vizuelne umetnosti. Ovde sam upoznala Draganu i mislim da je sjajno što ćemo raditi zajedno na ovom projektu. Smatram da, korišćenjem engleskog jezika za objašnjenje svojih fotografija, učenici mogu unaprediti svoje znanje, jer opisujući svoje fotografije, iskustva, zapravo praktično koriste znanje, a ne samo ono iz udžbenika. To je neka vrsta integrisanja njihovog ličnog iskustva i ekspresija, sa engleskim jezikom. Iako, verujem da oni svakodnevno fotografišu i rade selfije, učićemo i elemente dizajna, umetnosti, ramljenje, pričaćemo o poznatim fotografima i njihovom radu rekla je Dženi Lemper.

Dženi Lemper, predavač foto/Gm Press

Teme fotografija su slobodne, uhvaćeni savršeni trenuci, karakteri, autoportreti, razni simboli, apstrakcije.

Rezultat ove saradnje je Izložba fotografija i eseja, 9. juna u milanovačkom Kulturnom centru, a u žiriju će biti istoričari umetnosti zaposleni u ovoj instituciji.

foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button