gornji milanovacsport

Novi uspesi KK “Milanovac” na Prvenstvu Balkana u karateu

U Beogradu je završeno Prvenstvo Balkana u karateu za decu i seniore, a milanovački reprezentativci su se vratili u naš grad sa novim iskustvom, pozitivnim utiscima i ogromnim uspehom. Iz karate kluba „Milanovac“ za reprezentaciju Srbije nastupali su Ružica Petrović, Petar Petrović, Sunčica Milinković, Ana Zarić, Lazar Lazarević i Bogdan Strugarević, a da bude deo stručnog štaba, čast je imao i trener KK „Milanovac“, Đorđe Petrović.

Na Prvenstvu Balkana je učestvovalo preko 1300 najboljih takmičara, reprezentativaca iz 10 zemalja balkanskog poluostrva, a reprezentacija Srbije je u ukupnom plasmanu zauzela prvo mesto. U veoma žestokoj i brojnoj konkurenciji naši sugrađani su postigli odličan uspeh, osvojivši za Srbiju tri medalje, po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu. Iako su osvojene tri medalje za reprezentaciju, naši sugrađani su u naš grad doneli čak pet medalja, jer su tri članice ovog kluba predstavljale kata tim reprezentacije.

Zlatnu medalju osvojio je Petar Petrović u katama, u kategoriji dečaka od 11 godina, koji je postao trostruki uzastopni balkanski šampion i čak četvrtu godinu zaredom ostao najbolji na Balkanu u ovoj kategoriji. On je do zlatnog odličja došao pobedivši u pet veoma kvalitetnih mečeva ubedljivim rezultatom.

Srebrnu medalju je osvojio kata tim pionirki u sastavu Ružica Petrović, Sunčica Milinković i Ana Zarić, koje su pobedama nad reprezentacijama Crne Gore i Severne Makedonije stigle do finala.

Bronzanu medalju osvojila je Ružica Petrović u borbama u kategoriji devojčica od 10 godina, -30 kg. Ona je posle tri sjajne pobede stigla do polufinala, a samo tri sekunde su je delile do ulaska u finale, jer je do samog kraja meča vodila rezultatom 1:0, ali je reprezentativka Bosne i Hercegovine uspela na samom kraju da preokrene rezultat. Nakon toga, u borbi za treće mesto pobeđuje reprezentativku Crne Gore rezultatom 4:0 i na taj način osvaja bronzanu medalju.

Naši takmičari imali su još šansi da poboljšaju bilans medalja, ali žestoka konkurencija, težak žreb, sportska sreća, pa i poneka sudijska odluka su im bili prepreka. Lazar Lazarević je nastupio u kategoriji dečaka od 10 godina, -40 kg u borbama, gde se već u prvom kolu sastao sa pobednikom te kategorije i imao ozbiljne šanse da meč reši u svoju korist, jer je 10 sekundi pred kraj vodio rezultatom 5:4. Bogdan Strugarević je, takođe, bio odličan u kategoriji dečaka od 13 godina, -50 kg, u borbama, ali je zastao u četvrtfinalu. Petar Petrović je u borbama imao odličan nastup u kategoriji dečaka od 11 godina, -35 kg, ali je u prvom meču naišao na veoma nezgodnog protivnika, koji mu po taktici borbe nije odgovarao, pa je rezultat ostao do kraja 0:0, nakon čega su sudije dale prednost crnogorskom reprezentativcu. Odlično organizovano balkansko prvenstvo, praćeno sjajnom i kvalitetnom konkurencijom i fer i sportskim nadmetanjem, za trenutak je uspelo da pokvari nekoliko krajnje nekorektnih sudijskih odluka u kategoriji devojčica od 10 godina u katama, pa je tako Ružica Petrović, iako najbolja u toj kategoriji, skandaloznom odlukom sudija zaustavljena u četvrtfinalu.

Pored svega, karatisti „Milanovca“ zabeležili su vrhunski rezultat na takmičenju, na kome je i sam poziv za učešće predstavljao veliki uspeh. Pored takmičara KK „Milanovac“, trener ovog kluba, Đorđe Petrović, kao član trenerskog tima reprezentacije, pratio je i ostale takmičare naše zemlje, čime je dao veliki doprinos u postizanju ostalih uspeha.

-Veoma sam ponosan na svoje takmičare, koji su u celom pripremnom periodu, kao i na samom takmičenju dali svoj maksimum. Iza nas su, veoma teška, četiri meseca, gde smo svakodnevno trenirali i retko koji vikend bili slobodni, učestvujući na kontrolnim i kvalifikacionim turnirima, kao i na zvaničnim školskim i državnim takmičenjima. U završnoj fazi priprema naši takmičari su trenirali i po nekoliko sati dnevno, tako da uspeh koji su postigli ne predstavlja iznenađenje. Balkansko prvenstvo je ujedno i poslednje takmičenje u ovoj sezoni i predstavlja krunu našeg celogodišnjeg rada. Tokom leta nas očekuju brojne klupske aktivnosti, kao i letnje bazične pripreme kojima se spremamo za narednu takmičarsku sezonu.

foto/KK Milanovac
foto/KK Milanovac
foto/KKMilanovac
foto/KK Milanovac

KK “MILANOVAC”/GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button