gornji milanovackultura

U Salzburgu izložena dela slikara Živorada Nastasijevića i predstavljena edicija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope”

U okviru 19. evropskog salzburškog samita u Austriji, otvorena je i izložba „Evropska regionalna kultura“ u organizaciji Instituta evropskih regiona. Izložba je zamišljena tako da se predstave regionalne kulturne raznolikosti kao i da se postigne spoj savremenog i tradicionalnog u umetnosti. Muzej rudničko –  takovskog kraja predstavio je  umetnost porodice Nastasijević koja je i tradicionalna i savremena. U Salzburgu  su izložena dela slikara Živorada Nastasijevića  sa velikom pažnjom i odgovornošću. Predstavnik savremene umetnosti, bila je ukrajinska umetnica Olha Bosak. Za ovu priliku pripremljen je i katalog na engleskom jeziku koji predstavlja ukratko kulturno-istorijsku baštinu rudničko-takovskog kraja, kao i porodicu Nastasijević, čiji legat čuvamo. Opština Gornji Milanovac je član udruženja regiona u okviru organizacije Institut evropskih regiona. Muzej je predstavljao  direktor, istoričar Aleksandar Marušić, koji je već narednog dana, 26. septembra, takođe u Salzburgu predstavio ediciju „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ u organizaciji konzulaza Republike Srbije. Posebno je zadovoljstvo o dinastiji Obrenović govoriti u Austriji, gde je živelo više članova dinastije. Njihova zaostavština iz austrijskih arhiva i zbirki predstavljena je i u samoj ediciji. Predstavljanje svih sedam tomova propraćeno je i reprezentativnom prezentacijom materijala iz samih tomova edicije i obilja materijala, koji se već niz godina pažljivo odabira i priređuje. Zainteresovanost austrijske publike i mnogobrojna pitanja, pokazala su da višegodišnji trud muzeja zaista ima odjeka u stručnoj i široj javnosti i to je podstrek za nove projekte i istraživanja ove ustanove.

Iz Muzeja rudničko – takovskog kraja zahvaljuju se Ministarstvu za evropske integracije, gospodinu Zoranu Šijakoviću i pre svega Mariji Janković, koja je muzej uvela u ovu priču.

GM PRESS/ MUZEJ RTK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button