gornji milanovacškolstvo

Izložba o profesionalnom novinarstvu u Gimnaziji “Takovski ustanak”


U poplavi virtuelnog sadržaja Savet za štampu je izabrao da napravi putujuću izložbu o
profesionalnom novinarstvu koja se predstavlja srednjoškolcima u Srbiji. Jedan od gradova u
kojima će publika publika imati priliku da vidi ovu izložbu je i Gornji Milanovac.
Izložba će biti postavljena u holu Gimazije “Takovski ustanak” u periodu od 29. marta do 5. aprila 2023. godine. Svečano otvaranje biće upriličeno u sredu, 29. marta u 13:45.
Izložba se sastoji od četiri „totema“ koji stoje u prostoru i učenicima nude odgovore na
pitanja: zašto su lažne vesti loše iako su zabavne, šta su dezinformacije, ko najčešće širi lažne vesti, kakva je uloga u svemu tome influensera i poznatih ličnosti.
„Prethodnih godina smo obučili preko 350 mladih u Kragujevcu, Boru, Nišu, Loznici, Prolom
Banji, Novom Sadu i Beogradu za medijsku pismenost, a ova izložba je povod da razgovaramo sa još većim brojem mladih o medijima, da uključimo profesionalne novinare koji rade za lokalne medije da bi pomogli da se razume kako se suprotstaviti govoru mržnje, diskriminaciji i lažnim vestima,“ rekla je Gordana Novaković generalna sekretarka Saveta za štampu na početku turneje izložbe po Srbiji.
Izložbu je videlo preko 5,000 učenika u Nišu, Loznici, Beogradu, Smederevu i Kragujevcu i ima svoj Instagram profil da bi učenici mogli da podele sa drugima svoja iskustva sa lažnim vestima i problemima sa kojima se sreću na internetu. https://www.instagram.com/laznevestiizlozba/
Izložba „Medijska pismenost protiv lažnih vesti“ je realizovana u okviru projekta “Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj – faza dva.”, koji su podržali Evropska komisija i Unesko, a nastavak turneje podržava Delegacija Evropske unije u Beogradu.

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button