gornji milanovacpoljoprivreda

Zimsko tretiranje voća

Zaštita bakarnim peparatima je glavna preventivna mera zaštite kojom se suzbija čitav niz bolesti voća u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Preporuka je da se plavo prskanje obavi već u jesen nakon opadanja lišća do početka vegetacije.

Trenutno se obavlja jesenje ili zimsko prskanje, poznato kao crveno ili plavo, u zavisnosti od vrste bakra koji se koristi. Prskanje treba vršiti po relativno tihom vremenu i na temperaturi vazduha iznad 5 °C. Ovim se postiže fungicidno dejstvo na biljku. Prvo prskanje na proleće obavlja se takođe sa bakrom, s tim da se u zavisnosti od vrste biljne kulture dodaje mineralno ulje. Kako je jesenji tretman bakrom osnova zaštite voćnih kultura, koristi se i u organskoj proizvodnji. Ozbiljniji proizvođači tretman rade dva puta godišnje, u jesen na kraju vegetacije i u proleće, pred njen početak-kaže Aleksa Petrović iz Poljoprivredne apoteke „Agroprima“.

Aleksa Petrović, Poljoprivredna apoteka “Agroprima”, foto:Gm Press

Prskanje treba da bude temeljno kupanje voćaka, uz što veći utrošak vode. Mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu biljku, do najtanjih grančica na kojima se nalaze jaja mnogih štetočina, (biljne vaši, grinje, lisne buve, jabukin smotavac i dr.). Takođe, mlaz tečnosti treba da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospelo u pazuhe pupoljaka i sve pukotine i neravnine kore.

Kada su u pitanju voćne kulture rudničko-takovskog kraja, na mraz je najosetljivija kajsija, a na patogene, jabuka. Dominantno voće u Šumadiji je šljiva za koju se preporučuje prskanje bakarom i u jesen i u proleće, kada se dodaje i mineralno ulje.

Primenom fungicida na bazi bakra suzbijaju se ekonomski najznačajnije bolesti koje prezimljuju na grančicama, u kori ili ispod ljuspica pupoljaka zaraženih stabala, kažu u “Agroprimi”.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button