drustvogornji milanovac

Zimsko orezivanje voća

Kao i prethodnih nekoliko zima i ovu zimu obeležile su natprosečno visoke temperature što je nepovoljno uticalo na voćke, jer su pojedine voćne vrste tokom novembra i decembra ponovo cvetale, pa se nisu dobro pripremile za zimsko mirovanje. O zimskom orezivanju voća razgovarali smo sa Aleksom Petrovićem iz poljoprivredne apoteke „Agroprima“.

– Što se tiče rezidbe voća, to je jako bitna agrotehnička mera koja je kod novih voćnih vrsta gotovo nezaobilazna. Zimska rezidba ili rezidba na zrelo se obavlja uglavnom u periodu mirovanja vegetacije. Odnosno, od jesenjeg perioda kada opadne lišće, do samog kretanja vegetacije na proleće. Taj jesenji period je vezan za jabučaste voćne vrste, dok se za koštićavo voće vezuje druga polovina. Što se tiče same rezidbe, kada se ona obavi potrebno je izvršiti zaštitu bakarnim preparatima, ako je koštićavo voće u pitanju onda treba dodati i mineralna ulja ili već gotove preparate. Zaštita se vrši nakon rezidbe, kako bi se zaštitili preseci koji su napravljeni biljkama, a prskanje smanjuje prezimljujući potencijal patogena i štetočina – rekao je Aleksa Petrović, Master inženjer poljoprivrede – „Agroprima“.

Aleksa Petrović, Master inženjer poljoprivrede – „Agroprima“

Rezidbom se regulišu kvanitativne i kvalitativne osobine ploda, a kontroliše se i rast voćki i vrlo je bitno izvršiti rezidbu na vreme.

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button