DRUŠTVOVESTI

“Uspori život te čeka! “

Održane tribine na temu bezbednosti učesnika u saobraćaju

U holu Doma kulture danas je održana edukativna tribina za mlade pod nazivom “Uspori život te čeka”.Organizator tribine je Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Gornji Milanovac koji ovih dana sprovodi aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju bezbednosti u saobraćaju za sve kategorije učesnika u saobraćaju.  Organizaciji se pridružila Asocijacija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Glavni cilj ove tribine je da ukažemo mladima na važnost i značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju. Svake godine u saobraćajnim nezgodama oko sto mladih lica pogine, u proseku svaki četvrti dan izgubi život jedno mlado lice, a svakog dana biva povređeno sedamnaest mladih lica. S tim u vezi Agencija za bezbednost saobraćaja širom Republike Srbije pokreće razne aktivnosti u cilju podizanja svesti o bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju. Pored edukativne tribine, na Trgu Kneza Mihaila danas će mladi moći da probaju simulator vožnje i aktivnosti sa pijanim naočarima, kako bi na praktičan način upotpunili svoja znanja i bili bezbedniji u saobraćaju.- rekao je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja

Gost predavač bio je i Milan Srdić  koji je sa 18 godina ostao nepokretan. Samo jedna nepromišljena odluka odnosno nepoštovanje propisa dovele su do korenitih promena u njegovom životu. Mladalački snovi postali su prošlost, a on se našao u invalidskim kolicima. Uzrok nesreće koju je doživeo  pored ne nošenja zaštitne opreme bilo je i nepropisno preticanje.

-Doživeo sam saobraćajnu nezgodu kao vozač motocikla, vozio sam bez zaštitne kacige, došao sam u kontakt sa kombijem. Pao sam sa motora, glavu probio na dva mesta, polomio kičmu i postao korisnik invalidskih kolica. – rekao je Milan Srdić.

Milan Srdić

Kroz svoje lično iskustvo Srdić je milanovačkim srednjoškolcima dočarao koliko je opasna brza i neodgovorna vožnja. Po završenom predavanju, učenici su a centru isprobali simulatore vožnje kao i pijane naočare koje simuliraju  pojedinca u alkoholisanom stanju. Pored kampanje za  bezbedno učešće mladih u saobraćaju danas je u svečanoj sali Kulturnog centra održana još jedna kampanja sa istim ciljem, a namenjena starijoj populaciji.

-Svaka kategorija učesnika u saobraćaju ima svoje prednosti i svoje mane. Svima treba prići na određen način i podići im svest o bezbednosti saobraćaja na najviši nivo. Samim tim učesnici postaju bezbedniji i smanjuje se broj poginulih lica.- između ostalog rekao je Srđan Vuković diplomirani inženjer saobraćaja.

Srđan Vuković diplomirani inženjer saobraćaja

U cilju podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju svih učesnika, pripadnici Asocijacije za bezbednost u saobraćaju danas  su na najfrekventnijim  raskrsnicama u gradu  zajedno sa pripadnicima saobraćajne policije razgovarali sa učesnicima u saobraćaju upućujući ih na značaj poštovanja saobraćajnih propisa. Predavanje u okviru kampanje pod nazivom “Oprezno domaćine” koja se odnosi na bezbedno učešće traktorista u saobraćaju biće održana ovih dana, a u planu je i predavanja namenjeno biciklistima, motociklistima i mopedistima, najavljuju iz Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Gornji Milanovac.

 

GM PRESS/ Marijana Jakšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button