Umeće pečenja viljamovke
Pečenje rakije je jedan od domaćih rituala koji je svakom posmatraču, čak i ako nije poznavalac ljute, poseban događaj i jedinstveno iskustvo. Danas je pod rudničkom padinom i zrakom miholjskog leta, bio pravi trenutak da se u dvorištu kod Radojevića postavi kazan za pečenje viljamovke.
-Pečemo krušku viljamovku, kruška se prvo samelje, pa se doda šećer, 5 do 6%. Na 100 l ide 5kg šećera i oko 20-30 litara vode da bi bila ređa džibra. Ove godine i pored suše, rod kruške i šljive je dobar. Plod jeste sitniji, ali je u njemu puno šećera pa je dobra za rakiju. Sada pečemo blagu na 12 gradi, pa radimo prepek. Džibra treba da odstoji oko 30 dana, zatim se peče. Proverava se širometrom, mora da prevri, ne valja da potone- kaže Vojislav Miletić sa Rudnika.
Da bi se ispekao kazan rakije viljamovke potrebno je oko sat i po, dok prepek traje duže. Vatra ne sme biti jaka, sve vreme se održava ujednačeno, to je bitna stavka u procesu. Od šljive je najbolja rakija ranjača, a od kruške viljamovka. Najkvalitetnije i sasvim prirodno šumadijsko piće, smatraju Rudničani.
–Naš je kazan, naša voda, naša drva, sve je u okruženju, čista je rakija i kvalitetnija bez šećera, iako se može dodati malo šećera. Uvek dajem prednost prepečenici u odnosu na druga pića. Tri obroka, četiri rakije, kad boli glava popiješ 2 rakije, kad boli stomak, 3 rakije, to je lek – kaže Milan Radojević sa Rudnika.
Da li će neko poslušati savet i slediti ovu recepturu, stvar je ličnog izbora.
GM PRESS/A.Stevanić
Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.