U susret Svetskog dana pčela, prvaci i drugaci OŠ “Momčilo Nastasijević” učili o značaju pčela za planetu
U susret Danu pčela 20. maju, Aleksandra Đorđević”, predsednica Društva pčelara “Matica” iz Gornjeg Milanovca održala je predavanje o značaju pčela i pčelarstvu učenicima prvog i drugog razreda OŠ “Momčilo Nastasijević.”
Predavanje o tome kako pčele prave med, šta je radilica, a šta matica i gde pčele ostavljaju svoje proizvode, prvaci i drugaci iz Druge osnovne imali su priliku da čuju, vide ali i da učestvuju na času male škole pčelarstva.
foto:Gm Press
–Svetski Dan pčela, 20 maj je prilika da ispričamo nešto o pčelama i njihovom značaju. Deca su veoma zainteresovana i prijatno su me iznenadila. Mnogi su već upoznati sa pčelarstvom jer se njihovi roditelji bave pčelama i imaju košnice u selu. Zaista sam oduševljena ovim “pčelinjim” druženjem. U susret 20. maju, podsećamo da, bez pčela, nema ni nas. Trenutni vremenski uslovi su veoma loši za pčele, čitav april i maj su kišni i hladni, tako da su one skoro bez hrane. Ako ne budemo vodili računa o pčelama, ostaćemo bez njih – rekla je Aleksandra.
Aleksandra Đorđević, foto:Gm Press
Kroz ovakva predavanja deca razvijaju ljubav prema prirodi, biljnom i životinjskom svetu a učestvovanje u ekološkim acijama i projektima pomoći će im da se razviju u dobre, zdrave, odrasle ljude, kažu u školi.
Zaštita pčela i očuvanje pčelarstva je od vitalnog značaja za našu budućnost. Svetski dan pčela je podsetnik uloge svakog od nas za njihovo očuvanje.
foto:Gm Press
Pčele nam obezbeđuju visoko kvalitetnu hranu (med, matični mleč, cvetni prah) i druge korisne proizvode, kao što je pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov. One oprašuju skoro tri četvrtine svih biljaka i od njih zavisi trećina proizvedene hrane na planeti.
Značajne su za očuvanje ekološke ravnoteže. Sa oprašivanjem vrše jednu od najprepoznatljivijih usluga ekosistema, zbog kog je prerada hrane uopšte moguća. Time čuvaju i brinu o opstanku životinjskih i biljnih vrsta.
foto:Gm Press
Gm Press/Aleksandra Stevanić