DRUŠTVOkultura

Šesta Trojička likovna kolonija

Od 2019. godine u Gornjem Milanovcu, održava se „Trojička likovna kolonija” uz blagoslov Episkopa žičkog Gospodina Justina i veliku pomoć hrama Svete Trojice. Kolonija se održava neposredno pred obeležavanje slave hrama i slave Gornjeg Milanovca. Ovogodišnja, 6. kolonija, održava se od 20. do 23 juna.

U četvrtak otvaramo izložbu sa 5. kolonije u Kulturnom centru „Mija Aleksić“, zatim slikari prelaze u Parohijski dom hrama Svete Trojice gde će otpočeti slikanje za 6. koloniju. Poseban deo izložbe, odnosi se na izradu zastave „Rudničanke“ koja je inače urađena na svili, zlatovezom. Mi smo u dogovoru sa Vojnim muzejom iz Beograda i KC „Mija Aleksić“ uradili repliku te zastave. Na izradi replike zastave radili smo mi iz Udruženja, uz veliku pomoć firme „DAM 93“. Veliku zahvalnost dugujemo Aleksandru Stojanoviću, iz firme „DAM 93“ koji je uradio zlatovez na zastavi. Ona će se čuvati na ulasku u zgradu Starog suda, u nameri da svi koji budu posetili Gornji Milanovac mogu da je vide, jer se ona inače retko izlaže i nama je drago što smo imali tu čast da uradimo repliku i da je prikažemo ovde u našem gradu – izjavio je Ljubiša Stanković, predsednik udruženja „Rudnički vidici”.

Ljubiša Stanković, predsednik udruženja „Rudnički vidici”

Na šestoj Trojičkoj likovnoj koloniji učestvuje 15 slikara iz Gornjeg Milanovca, Čačka, Zlatibora i Smederevske Palanke.

Tema ovogodišnje kolonije su srpski hramovi iz srednjeg veka. Svaki slikar imaće zadatak da uradi jednu sliku sa motivima naših hramova iz srednjeg veka. To mogu biti i manastiri i crkve iz naše bliže okoline, ali i iz cele Srbije – dodao je Stanković.

U subotu će zainteresovani sugrađani imati priliku da učestvuju u „Platnu izazova” koje će biti postavljeno na Trgu kneza Mihaila i da naslikaju nešto po svojoj želji.

 

GM PRESS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button