ekonomijagornji milanovac

Priprema slavskog ručka, ozbiljan izdatak svakog domaćinstva

U toku je sezona slava a gotovo pred vratima su novogodišnji i božićni praznici.  Svakodnevna poskupljenja oslabila su kupovnu moć stanovništva ali u srpskom narodu tradicija proslavljanja krsne slave se mora ispoštovati, tako da naš narod ne žali para u pripremi bogate srpske trpeze. Najveći izdatak pripremanja jesu meso ili riba, u zavisnosti da li je posna ili mrsna slava. Jedna od pečenjara u našem gradu jeste pečenjara “Uranak”, porodična firma – klanica sa preradom mesa koja posluje preko 30 godina.

Kilogram svinjskog pečenja košta 1500, jagnjeće je 2000 dinara. U odnosu na prošlu godinu beležimo poskupljenje od oko 300 dinara po kilogramu, ali moram napomenuti da je u isto vreme poskupelo sve. Sada, na primer, kilogram “žive vage” iznosi 380 dinara – kaže Ivana Jevtović.

Ivana Jevtović – Pečenjara “Uranak”

Radi se sa minimalmom zaradom jer tako diktira tržište, iako je period slava, kupovina nije na zavidnom nivou a mnoga domaćinsta se umesto pečenja odlučuju za roštilj:

Mi imamo regostrovanu klanicu i preradu mesa, što znači da mi pravimo ćevap meso iz naše proizvodnje. 1550 dinara je kilogram mešanog roštiljskog mesa I veoma često se poručuje za slavlja, količine su različite u zavisnosti od broja gostiju- naglašava naša sagovornica.

U ribarnici “Fresh Fish”, koja posluje 7 godina u Zanatskom centru, raspitali smo se za cene ribe.

Cene žive ribe su 700 dinara šaran, tolstolobik je 500, amur je 600 dinara po kilogramu. Cena prženog šarana je 900 dinara, prženi oslić košta 950 i 1300 dinara je kilogram pržene pastrmke. Najtraženiji su oslić i šaran. Što se tiče tražnje, možemo reći da se polako vraća na nivo pre korone, u zavisnosti od broja gostiju poručuje se po 20, 30 kilograma ribe ali isto tako imamo porudžbine od 2 do 3 kilograma. U poređenju sa proteklom godinom možemo reći da se beleži poskupljenje od 30 do 40 %  kada je reč o mrzloj ribi, a cena pržene je uvećana skoro za duplo – rekla nam je Ivana Mirković u ribarnici ” Fresh Fish”.

Prema minimalnoj računici za pripremanje mrsne slave za dvadesetak gostiju treba izdvojiti oko 55.000, a za isti broj gostiju, posna trpeza košta oko 60.000.

GM PRESS/ Marijana Jakšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button