drustvogornji milanovac

Od utorka prijava za novih 100.000 turističkih vaučera, ko ima pravo da se prijavi

Podela još 100.000 turističkih vaučera od po 5.000 dinara za odmor u Srbiji, počinje u utorak. Državni sekretar u Ministarstvu turizma i sporta Uroš Kandić kaže za RTS da pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. Popunjena dokumenta i prijave građani podnose na šalterima Pošte. Godinama unazad, rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja.

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera planula je za nepuna dva dana. Državni sekretar u Ministarstvu turizma i sporta Uroš Kandić najavljuje da u utorak 30. maja počinje prijavljivanje za novih 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara.

“Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte građani će moći da se prijave. Oni dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara”, ističe Kandić.

Kaže da očekuju da i ovog puta vaučeri odu za nekoliko dana.

Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nisu penzioneri i nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. Popunjena dokumenta i prijave podnose se na šalterima Pošte Srbije.

Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji.

“Kineski turisti počeli da se vraćaju”

Kandić kaže da je od Nove godine do jučerašnjeg dana zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto.

“Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat”, ističe Kandić.

Kaže da turisti dolaze uglavnom iz regiona – iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turske…

Naglašava da u poslednje vreme ima sve više turista iz Rusije i Evropske unije, kao i da su kineski turisti počeli da se vraćaju od momenta kada su kovid mere ublažene u Kini.

Domaći turisti se najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, dok strani turisti u letnjem periodu prefeririaju gradove, a u zimskom Kopaonik, kaže Kandić.

“Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja”, navodi Kandić.

“Očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina”

Kandić ističe da je i devizni priliv za prva tri meseca veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam”, kaže Kandić.

Ističe da je inflacija svuda u svetu, ali da su se cene pansionskih i vanpansionskih usluga u Srbiji zaustavile na nivou sa kraja 2022. godine.

“Ne bi ni dolazilo toliko turista kod nas da nismo cenovno konkurentni. Jedan od opredeljujućih faktora kod turista koji dolaze jest povoljnost cena. Mogu da kažem da smo svakako jedna od najpovoljnijih destinacija”, naglašava Kandić.

rts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button