DRUŠTVO

Nastavljeni radovi na izgradnji crkve Svetog Metodija u Velereči

Više od deset godina se čekalo na nastavak izgradnje crkve Svetog Metodija u Velereči, zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave gradnja je nedavno nastavljena. Meštani Velereči zajedno sa sveštenstvom u porti crkve dočekali su predsednika opštine Gornji Milanovac, Dejana Kovačevića.

Kao što znate, opština Gornji Milanovac od 2016. godine od kada sam ja predsednik, dosta je pomogla Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim našim Crkvenim opštinama na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Ja sam presrećan što smo uspeli da završimo i crkvu Svete Trojice u Gornjem Milanovcu koju je započeo Miloš Obrenović, a koju smo mi, današnji, uspeli da oslikamo i da potpuno završimo taj hram koji stvarno jeste jedno lepo ogledalo Gornjeg Milanovca. U Velereči se malo odužila izgradnja crkve, početkom godine smo se dogovorili da ova godina bude godina u kojoj ćemo završiti ukrovljavanje crkve uz pomoć opštine Gornji Milanovac i uz pomoć vernog naroda ovde iz Velereči. Poreklo me obavezuje da učestvujem u izgradnji ove crkve. Lično ću donirati svoja sredstva, rođen sam u Velereči, deda mi je iz Velereči, tako da sam ponosan što će Velereč napokon dobiti jedan ovako prelep hram. Na osnovu nacrta koji sam video, mogu reći da će ovo po izgledu biti jedinstvena crkva u našoj opštini, kombinacija drveta i kamena i daće objektu poseban izgled. – rekao je predsednik Kovačević.

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević

Predsednik je pozvao sve meštane Velereči, kao i privrednike da se uključe u izgradnju hrama u Velereči naglašavajući da sve što se izgradi i sve što se napravi ostaje generacijama iza nas.

Milorad Zorić predsednik Crkvenog odbora, ovom prilikom se zahvalio predsedniku Kovačeviću na pomoći koju pruža opština Gornji Milanovac i dodao:

Radovi na izgradnji ovog objekta su prilično zahtevni, tako da je neophodno prisustvo arhitekte svakog dana kao i nadzornog organa. Radove od temelja crkve izvodi isti izvođač, što je veoma značajno. U isto vreme dok mi ovde gradimo crkvu, gradi se i pristupnica auto putu Miloš Veliki, tako da imamo ogromnu pomoć od izvođača radova koji rade na izgradnji saobraćajnice i koji su nam mnogo pomogli u vezi istovara i utovara građevinskog materijala, kao i uređenja oko hrama – ističe Zarić predsednik Crkvenog odbora.

Milorad Zorić predsednik Crkvenog odbora

Ispred nadzornog organa za izgradnju crkve, Miloš Milovanović kaže da prateći sadašnju dinamiku radova koji ne mogu biti brži, jer je veoma komplikovan rad sa kamenom, očekuje da će do kraja godine objekat biti ukrovljen.

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button