VESTIZAJEDNICA

Motivacioni govor Slobodana Brkića: Znanjem protiv mraka, pravoslavlje kao smisao, muzika kao lek

Tribina “Put ka svetlosti – Kako uspeti u životu”, na kojoj je govorio Slobodan Brkić, održana je u četvrtak u Svečanoj sali Gimnazije “Takovski ustanak”.

Nakon ovakvog motivacionog predavanja i načina razmišljana zapitamo se imamo li pravo da se na išta žalimo. Na svom putu ka svetlosti Nada i Slobodan Brkić sa svoje 33 godine  uz veliku podršku majke i porodice postigli su mnogo toga, a protiv mraka se bore se učenjem, knjigama i znanjem.

Ova predavanja se, pre svega, odnose na mlade generacije, ali i na one starije, kojima pokušavam da pomognem u raznim situacijama iz svog iskustva. Teme su uglavnom o tome kako uspeti u životu u raznim okolnostima, kako verovati, ali i kako doprineti ličnom uspehu i sreći. Na tribinama govorim o pravoslavlju, svetosavlju, o veri i širenju reči ljubavi za one koji hoće i koji žele da je čuju. Reč je o pozitivnom načinu razmišljanja, kako savladati prepreke, uprkos raznim hendikepima, mentalnim, fizikim, društvenim. Pokušavam da motivišem mlade, da znaju šta hoće, potrudio sam se da im svojim ličnim primerom ukažem na mogućnosti koje imaju. Uz veru sam našao put ka svetlosti, ako može tako da se kaže, a velikom broju ljudi sam pomogao da priđe pravoslavlju, bio samo provodnik u tome. Kako držim časove jezika strancima, posebno Japancima, nekako dođemo do toga da se zainteresuju za pravoslavlje i mnogi se priključe tom načinu života. Moj prijatelj iz Japana kome držim časove, prešao je u pravoslavlje. Muzika mi je takođe, veoma važna, a naučno je dokazano da je i lekovita. Sve što stvaramo, gradimo i podižemo, ide na dobrobit čitavog čovečanstva. Kada usrećujem druge, i ja sam srećan. Tako je i sa muzikom, ako je nastala u trenutku istinske inspiracije, to će se ljudima dopasti i dotaći ih. Komponujem u trenutku kada dođe inspiracija, jer, ne može ništa na silu, nego kada dođe trenutak -kaže Slobodan, nakon čijeg je predavanja publika imala priliku da sa njim još razgovara.

Slobodan Brkić, foto/Gm Press

U vremenu u kome se sve može postići i naučiti sa nekoliko klikova, naš sagovornik sagledava suštinu i filozofiju života. Uprkos raznim nedaćama kroz koje je prošao, u svemu je našao razlog i smisao,

Slobodan se bavi programiranjem, uređivanjem sajtova i sajber bezbednošću, svira i komponuje za klavir, peva u horu crkve Svetog Marka. Apsolvent je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, govori deset jezika, ali, tu ne planira da stane.

foto/Gm Press

Porodica Brkić iz Šapca je rodbinski i duhovno vezana za porodicu Damnjanović i Gornji Milanovac. Žitelji grada pod Rudnikom u više navrata su svesrdno prikupljali novčana sredstava za skupe operacije u Americi, zahvaljujući kojima je Slobodani i Nadi sačuvan periferni vid. U znak zahvalnosti Slobodan, Vera i Nada, trojke iz Šapca su pre dvadesetak godina upriličili koncert duhovne muzike koji je održan u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

foto/Gm Press
foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button