gornji milanovacškolstvo

Milanovački i tuzlanski gimnazijalci u programu razmene”Umetnost-univerzalni jezik prijateljstva”

 

U okviru projekta „Super škole“ 12 učenika i dve profesorke iz Katoličkog  školskog centra „Sveti Franjo“  iz Tuzle, partnera Gimnazije „Takovski ustanak“,  borave na razmeni u Gornjem Milanovcu. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije i nemačkog Saveznog ministarstva a u Srbiji ga podržava Regionalna kancelarija za saradnju mladih.

-Tema ove naše razmene koja u Gornjem Milanovcu traje od22. do 27. maja je “Umetnost-univerzalni jezik prijateljstva” i obuhvata raznovrstan program. Danas imamo likovnu radionicu na kojoj učenici obe Gimnazije rade logo prijateljstva, prethodnih dana imali smo brojne muzičke i dramske radionice kroz koje su se oni upoznavali sa kulturom jedni drugih. Bavili smo se i važnim temama, bitnim za nas na ovim prostorima, a to su pomirenje, nenasilna komunikacija, konstruktivni dijalog. U nastavku druženja izabraćemo najbolji logotip koji ćemo štampati na bedževima i majicama a novac koji prikupimo od prodaje, doniraćemo u humanitarne svrhe. Naše goste iz Tuzle upoznali smo sa kulturno-istorijskim spomenicima u gradu, a za danas je planirana poseta Spomen-kompleksu u Takovu, imamo zaista bogat program u kome svi uživamo- rekla je Katarina Ristanović Acović, profesorka engleskog jezika.

Katarina Ristanović Acović, foto:Gm Press

Ono na čemu Regionalna kancelarija za saradnju mladih insistira, ostvaruje se u našem gradu, kažu u školi. Srednjoškolci zemalja Regiona druže se i prepoznaju mnogo toga zajedničkog. Iako govorimo jezicima koji se zvanično različito nazivaju, učenici se odlično razumeju, stvaraju nešto zajedničko,kreativni su, uče jedni od drugih  i razvijaju svest o tome da imaju slična interesovanja, ali i slične probleme u svojim sredinama.

Mi smo oduševljeni srdačnošću, osećaju zajednice, mestima koja smo videli, školom. Deca uživaju i druže se i vanškolskih aktivnosti i programa. Dobro je što ove generacije nisu opterećene tim nazivima, jezika, koji jesu naš nacionalni identitet, mi, na ovim prostorima, navikli smo da budemo skupa i da zavisimo jedni od drugih– dodala je Dijana Marković Hajdarhodžić, profesorka engleskog jezika u KŠC „Sveti Franjo“.

Dijana Marković Hajdarhodžić, profesorka engleskog jezika, foto:Gm Press

Prijateljstvo i druženje milanovački i tuzlanski gimnazijalci nastaviće u uzvratnoj poseti Tuzli tokom septembra. I tome se svi raduju.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button