gornji milanovacpoljoprivreda

Marija Prekić iz sela Lipovac o bavljenju kozarstvom: Ako ste uigrani, ako ste skladni, sve se stiže

Marija Prekić i z sela Lipovac majka je četvoro dece, bavi se kozarstvom i proizvodnjom kozijeg sira i mleka. Iako radni dan započinje od ranih jutarnjih sati i ima mngo posla, Marija daje prednost životu na selu, a uz podršku porodice, slogu i zajedništvo, sve obaveze se završavaju na vreme, kaže naša sagovornica, koja odluku da, nakon udaje ostane sa suprugom u Lipovcu, nikada nije dovodila u pitanje.

foto/Gm Press

Ja sam dete sa sela, udala sam se na selo i podrazumevalo se da ću da ostanem da se bavim poljoprivrednom proizvodnjom. Prošle godine pokrenuli smo posao sa kozama, trenutno ih imamo 13, a moj radni dan počinje rano. Nakon što decu ispratim u školu, sledi jutarnja muža, polaganje, kasnije ispaša. Ceo život sam znala da ću se baviti kozarstvom i danas to ispunjavam. Na imanju imamo i svinje, patke, ćurke, plastenik, to je nešto što selo zahteva, U bavljenju kozarstvom potrebno je da to volite, koze su jedne od najzdravijih i najčistijih životinja, pa su i proizvodi koje daju takvi. Koza će uvek pasti samo čistu, negaženu travu i piti čistu vodu. Trenutno imamo petnaest jaradi, a planiramo i proširenje fonda. Naše alpine dnevno daju oko 10 litara mleka, a sir i mleko prodajemo svojim kupcima u Milanovcu, Kragujevcu i Beogradu -kaže Marija.

Marija Prekić, foto/Gm Press

Od sela može da se živi, ako takav način života volite i ako imate pomoć i podršku svojih najbližih, a na imanju u Lipovcu svi rade kao tim. Uz supruga, Veljko, Mateja, Ognjen i Pavle i su najveća motivacija i glavni pomoćnici na imanju.

Ako ste uigrani, ako ste skladni, ako među vama ima ljubavi i sloge, sve se stiže. Mnogo se radi, ali, svako ima svoj deo obaveza. Lepota prirode i svako godišnje doba ima svoje osobenosti na selu. Mislim da je velika privilegija živeti u selu, pogotovo, ako imate malu decu-dodaje naša sagovornica.

foto/Gm Press

U pravljenju kozijeg sira koristi se proverena, starinska receptura i tehnologija. I ukus je zagarantovan. Marija planira proizvodnju sireva sa nekoliko ukusa, jer je kozarstvo posao u kome uživa i koji želi da unapredi.

foto/Gm Press

A onda, dođe najlepše godišnje doba i voćni cvet čiji je miris neprocenjiv, kaže Marija. I dan je potpuno ispunjen.

foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button