gornji milanovacpoljoprivreda

Kod domaćina Savića u Takovu: Puno se radi, ali lep je život i na selu

Poljoprivredno gazdinstvo Savić iz Takova bavi se stočarstvom i poljoprivredom, a u toku su pripreme za prolećnu setvu. U poljoprivrednim radovima učestvuju svi članovi porodice tri generacije. Rad na imanju počije od ranog jutra, a ostočarstvu koje je glavna delatnost na imanju razgovarali smo sa domaćinom Žarkom Savićem,

foto/Gm Press

Trenutno imamo tri krave, telad, bikove, prasiće, imali smo ranije više, ali smo smanjili, održavamo domaćinsrtvo koliko možemo. Bavimo se celokupnom poljoprivredom, sejemo pšenicu, žita, tritikale, zob, obrađujemo livade. Normalno, u ovim poslovima svi učestvuju, sin, supruga, snajka, unuke. Predajemo mleko, oko 100 litara na drugi dan, prodajemo sir i kajmak-kaže nosilac gazdinstva Žarko Savić.

Žarko Savić, foto:Gm Press

Subvencije su iskoristili za kupovinu traktora, a planiraju da se prijave i za druge pomoći države, za proširenje poljoprivredne proizvodnje. Naš sagovornik kaže da se od poljoprivrede može živeti ali uz velika ulaganja i rad. Žarkov sin Miladin kaže da je „spoljni momak“ koji najčešće učestvuje oko pripreme ishrane stoke. Nakon posla, nastavlja se pun gas na imanju.

Tako je, nakon posla bude druga, pa i treća smena. Trenutno pripremamo setvu kukuruza, nešto je već posejano. Proizvodimo našu hranu za ishranu stoke, kad ozeleni, puštamo ih na pašu. Na selu nema poslova koje možeš da biraš, sve se radi. Imam pomoć i podršku supruge Jasmine i naše tri ćerke koje idu u školu u Takovu. Supruga je zaposlena, ali ako je pozovem da mi nešto pomogne, oko seoskih poslova, tu je. Puno se radi, ali lep je život i na selu. Čisto je i zdravo, što se tiče ishrane, to je glavna prednost. Ko ima volju i ko hoće, može da radi i da zaradi. Moje mišljenje je da deca treba da se odškoluju a porodica im je uvek podrška- smatra Miladin.

Miladin Savić, foto:Gm Press

Uz priču o selu, čuvenoj takovskoj klimi i zdravom odrastanju, dođe vreme i za tradicionalne domaće specijalitete koje su pripremile Jelica i njena snaha Jasmina. Jasmina nam je otkrila i tajne za ukusne salčiće, ali,još bitnije male fine začine za dobro jelo i gastronomski užitak.

Ako spremate sa ljubavlju, onda će sve biti ukusno, a ako spremate bez elana, ništa od svega-

Dogovor kuću gradi, a kod ove višegeneracijske porodice na selu je to osnov i smisao svega.

Jasmina Savić, foto/Gm Press
foto:Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button