gornji milanovacpoljoprivreda

Dulek-obavezni deo bogate jesenje trpeze

Jesen na pijaci ima posebne boje, mirise i draž. Neizostavni deo oktobarske scene čine  duleci. Na šarenu jesenju trpezu stigli su i ove godine. Mada im je cena znatno skočila, kilogram pece košta 100 dinara, kako proizvođači i prodavci navode, najviše zbog suše, koja je pogodila sve, pa i dulek. Zdrava i ukusna jesenja poslastica može se pripremati i konzumirati na više načina.

Može pečen, distan, od ovih muskatlija prave se hranljive kašice i sokići za bebe, ovaj beli je samo za kuvanje i dinstanje. Kod duleka se ništa ne baca, od pulpe se kuva čaj i sa medom se ujutu kao lek za jetru, prva liga. Tu su i semenke zdrave za prostatu. Ovo je dulek od poznatih brđanskih proizvođača, Školjevića, odgajan pored Dičine, odličan-kaže Predrag Janićijević, prodavac.

Predrag Janićijević, foto:Gm Press

Razni su specijaliteti od duleka; potaž, čorba, pečen, pita. Dulečara sa cimetom i šećerom u prahu je pravi jesenji užitak. Deo ove postavke čine i vrlo dekorativne šućurke kojima se može ulepšati kućni ambijent.

I još jedna zanimljiva činjenica o duleku. Sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Kriška pečene bundeve je recept za dobro jesenje raspoloženje.

foto:Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button