Čarolija iz “Malog šarenog podruma”
Dejan Milošević je 2008. godine na svom imanju u Semedraži podigao zasad Sovinjona da bi tri godine kasnije iz istog počeo da proizvodi vino. Kasnije je zasadio i crveni Kaberne fran i Merlo, kao i po 200 čokota Tamjanike i Rizlinga. Sada već iskusni vinar ima i vinariju „Mali šareni podrum” u kojoj proizvodi razne vrste vina.
– Sovinjon se zaista pokazao odlično. Arome i kompleksnost koje se nalaze u vinu sa ovih prostora su izuzetni i reakcije ljudi koji su ga probali su pozitivne. Za crvena vina definitivno treba malo više vremena, ali smo generalno zadovoljni što grožđe može dovoljno da sazreli i nakupi oko 25 procenata šećera. Radićemo i dalje u poboljšanju same tehnologije proizvodnje jer crvena vina traže duže odležavanje u kvalitetnijim buradima –rekao je Dejan Milošević, vinar.
Kako kaže naš sagovornik, posao vinara zahteva rad cele godine. Radovi kreću već od februara sa rezidbom i zatezanjem žice. Kada krene vegetacija probiraju se lastari koji će ostati do kraja godine, vrši se prebiranje i otvaranje grožđa, zatim defloralizacija, odnosno kidanje listova oko grozdova, kao i zaštita i obrada zemlje. Iako je ova godina bila sušna, grožđu je to izgleda pogodovalo, naročito belim sortama.
– Malo nam je bilo rizično sa crvenim sortama jer je septembar bio hladan i kišan. Plašili smo se da zasade ne napadne neka bolest ili trulež, ali smo uspeli da pre par dana oberemo zrelo crveno grožđe odličnog zdravstvenog kvaliteta – dodao je Dejan.
Kao sada već iskusni vinar, Dejan u svom Malom šarenom podrumu proizvodi roze, crvena i bela vina, kao i nezaobilazni vinski destilat – konjak. Ove godine se odlučio da proba nešto novo, pa je po prvi put proizveo oranž vino.
– Pošto imamo nekih 200 kalemova bele tamjanike, koje smo posadili iz čisto eksperimentalnih razloga i radi probe, odlučili smo da se okušamo i u proizvodnji oranžnog vina. Ono se pravi tako što se belo grožđe ostavi u talogu i fermentacija traje 4 do 5 dana, kako bi se prikupilo što više arome. Tako se i dobija neobična oranž boja. Ta vina jesu dosta rizičnija za proizvodnju ali smo zadovoljni dosadašnjim proizvodom. Nadamo se da će se za par meseci vino izbistriti i da će kompleksnost, koja je već sad veoma zanimljiva, doći do izražaja – zaključio je Dejan.
Probali smo oranžno vino, obojeno zlatom sunca, mirisom čokota I slatkoćom grožđa. I stvarno je istina. U vinu je tajna…
GM PRESS/Jovana Lekić
Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.