gornji milanovacškolstvo

Prva međunarodna razmena učenika ETŠ ,,Knjaz Miloš“ sa Turskom

Ekonomsko-trgovačka škola ,,Knjaz Miloš“, zahvaljujući organizaciji AFS Interkultura Srbija, kao i pomoći koju je pružila lokalna samouprava i čelnici brojnih kompanija, realizovala je međunarodnu učeničku razmenu sa elitnom školom Ozel Marmara Koleji, u Istanbulu, u Turskoj, u periodu od 29. novembra do 6. decembra 2022. godine.

Grupa od jedanaestoro učenika i troje nastavnika (Jasmina Vujičić, Dragana Brković i Jovana Srećković) provela je sedam dana na datoj razmeni.

foto/ETŠ “Knjaz Miloš”

– Tokom boravka u Istanbulu imali smo organizovane aktivnosti u okviru škole (obilazak, prezentacije, sportske aktivnosti i radionice različitih tipova), kao i obilaske svih većih kulturno-istorijskih znamenitosti Istanbula. Među posećenim mestima našli su se: Topkapi palata sa Gulhane parkom, Aja Sofija i Plava džamija, Kapali čaršija, Egipatski bazar, Galata kula, trg Taksim, Dolmabahče palata, Miniaturk (makete svih većih znamenitosti cele Turske), kao i gradska četvrt Balat. Škola i porodice domaćini (kod kojih su učenici naše škole bili smešteni) imali su osmišljen program za svoje goste i tokom slobodnih dana vikenda, kako bi se što bolje približila kultura, običaji i tradicija jedne nacije – navodi Jovana Srećković, doktor filoloških nauka, profesor engleskog jezika.

foto/ETŠ “Knjaz Miloš”

Sa međunarodne učeničke razmene vratili su se sa najlepšim utiscima.

– O pozitivnim utiscima najbolje svedoče reči učenika koji su bili na razmeni. Ovo putovanje nas je naučilo da su prijateljstva moguća, iako smo stotinama kilometara udaljeni jedni od drugih. Videli smo i iskusili toliko toga, zaista divno putovanje. Porodice domaćini su nas prihvatile, da se svako od nas osećao kao kod svoje kuće“. Najvažnije od svega, sklopili smo divna prijateljstva, za ceo život“– ističe Jasmina Vujičić, nastavnik ekonomske grupe predmeta.

foto/ETŠ “Knjaz Miloš”

U realizaciji putovanja pomoć im je pružila milanovačka lokalna samouprava i brojne kompanije iz grada.

– Upućujemo veliku zahvalnost svima koji su omogućili ostvarivanje ove međunarodne učeničke razmene svojom finansijskom podrškom, na prvom mestu, lokalnoj samoupravi sa predsednikom opštine, Dejanom Kovačevićem, kao i kompanijama: Metalac a.d., S-group, Firma Dan D, Auto kuća Isailović, Helios grupa, Firma Pečat, Štamparija RR doo, Firma Inox Line Milenković, Firma Trapeza doo, SZR Čeković, Firma Move i Unic Impex . Posebnu zahvalnost upućujemo našim domaćinima u Turskoj sa kojima su, kako učenici, tako i nastavnici, izgradili neraskidive veze i prijateljstva koja će dugo trajati –dodala je Dragana Brković, nastavnik ekonomske grupe predmeta.

foto/ETŠ “Knjaz Miloš”

GM PRESS/ETŠ “KNJAZ MILOŠ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button