gornji milanovacpoljoprivreda

Vremenski uslovi pogodovali bagremu, izdašna voćna paša

Aleksandra Đorđević, rođena Beograđanka se pre 13 godina zbog ljubavi doselila u Donju Vrbavu kraj Gornjeg Milanovca, gde joj se ubrazo javila i ljubav prema pčelarstvu, kojim se isključivo bavi poslednjih šest, sedam godina godina. Iako je ovaj posao, prema rečima naše sagovornice odmor za dušu, ipak ima dosta rada, odricanja i stalnog učenja i usavršavanja.

Pčelarstvo i pčele su pravi odmor za dušu i telo. Posla ima, stalno mora da se radi, pogotovu kad krene sezona, ali za mene je to pravo uživanje. Sam početak mog bavljenja pčelarstvom je bio težak, jer mi je sve to bilo nepoznato. Sećam se da sam prvu košnicu razrojila uz telefonske instrukcije svog supruga i kuma i od tada se samostalno bavim ovim. Ne mogu još uvek reći da sam iskusan pčelar, ali neka znanja mogu da prenesem početnicima – kaže Aleksandra.

Aleksandra Đorđević, pčelarka

Pored meda, Aleksandra u svom asortimanu ima razne proizvode poput propolisa u medu, seme koprive i cimet u medu, kao i razne balzame i meleme na bazi pčelinjih proizvoda.

Za razliku od prethodnih par godina, koje nisu bile najpovoljnije za pčelare, ova sezona je dobro krenula, voćna paša bila izdašna i bagrem je lepo rodio. Svi znamo koliko su pčele bitne za ceo život na Zemlji i da bi one vredno radile i oprašivale potrebno je raditi na jačanju veze pčelara i voćara, kao i na edukaciji o štetnosti pesticida.

Razumem voćare i poljoprivrednike i potpuno mi je jasno da bez prskanja nema prinosa, ali sa druge strane, zamolila bih ih da obrate malo više pažnje na pčele jer one znače više od bilo kog prskanja ili otrova. Uvek mogu da naprave dogovor sa nama, da prskaju u kasno popodne kada pčele nisu aktivne ili da nam jave unapred kada planiraju tretiranje svojih zasada – rekla je Aleksandra.

Aleksandra je od nedavno i na čelu milanovačkog Udruženja pčelara „Matica“ koje broji oko 100 članova, a prema njenim rečima ih ima sigurno još toliko, pa ih poziva da im se priključe jer uvek ima nešto novo da se nauči, a i razmena iskustava je neprocenjiva.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga” koji je sufinansirala Opština Gornji Milanovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button