Šumadijski čaj naziv je za napitak koji se u Srbiji pravi od kuvane rakije. Čaj se pravi od rakije koja se dobija nakon prve destilacije, tzv. „meke“ rakije. Ukuvavanjem ove rakije i šećera se dobija tzv. „šumadijski čaj“. Nakon duže pauze Vrbavci su se ponovo okupili i organizovali takmičenje u kuvanju vruće rakije povodom proslave pravoslavne Nove godine.
–Krenuli smo iz kafane „Mehana”, kao i prethodnog puta. Skupilo se nekoliko nas mlađih, ali smo se prethodno posavetovali sa starijima oko organizacije. Ove godine smo krenuli spontano sa organizacijom, da kažem u krugu porodice. Nadam se da ćemo sve ovo podići na viši nivo sledeće godine. Nadam se da ćemo tako Donju Vrbavu podići na neku višu lestvicu po pitanju turizma – reko je Đorđe Isailović jedan od organizatora.

–Ideja se ponovo rodila ovde u kafani. Prvu inicijativu su pokrenuli Milovići 2011. godine i evo ponovo pokrećemo Vrućijadu na istom mestu posle male pauze – dodala je Jelena Milović.

–Dosta mladih se vratilo na selo, među kojima sam i ja. Bio sam deset godina u Rusiji i rešio sam da se vratim ovde. Došli smo na ideju da obnovimo Vrućijadu jer je to jedan lepa manifestacija koja već deset godina nije održavana. Nadam se da će iduće godine biti još bolje, da će se proširi na veći broj ljudi – izjavio je Srđan Joksić.

Pravilo Vrućijade u Vrbavi, za one koji će doći naredne godine, je da se prvo popije koja rakija, pa kad se mozak razigra, da se “preseče” slaninom i kobasicom, uz malo kupusa i pite. Onda se nastavlja po rakiji, dok kotlići ne presuše.
Autor teksta – redakcija GM PRESS