
Tradicija organizovanog grupnog lova na predatore nastavljena je i ove godine u Gornjim Branetićima. Manifestacija koja svake godine okupi veliki broj lovaca iz različitih lovačkih udruženja.
Pored iskustva koje poseduje lovac, dresiran pas je taj koji je od velike koristi i pomoći u lovu i upravo zahvaljujući dvogodišnjem Lakiju, Dejan Uskoković član LU „Rajac” iz Ljiga, ustrelio je lisicu.
–Dolaskom na dogovoreno mesto, sačekao sam desetak minuta dok mi kolega-vodič nije javio da pustim psa. Pas je podigao srnu i gonio je oko 6 kilometara , potom je vratio i prošao na nekih 70-80 metara iza mojih leđa, odakle je isterao lisicu. Srna je otišla na jednu stranu, a lisica je krenula pravo ka meni. Ustrelio sam je jednim hicem – objašnjava Uskoković.

Da ljubav prema lovu nikada ne prestaje primer je Boško Nidžović, na pragu 10 decenije života.
–Otac mi je bio lovac, sa njim sam krenuo da lovim, kasnije se nije imalo toliko vremena, stigle su obaveze, posao. Po odlasku u penziju krenuo sam redovno da idem u lov, samo jedna godina me deli od punih 90 godina, ali volim lov, volim druženje, volim ljude – kaže najstariji učesnik lova u Gornjim Branetićima.

Pored starijih i iskusnih lovaca u Branetićima je bio i veliki broj mladih, koji za sada nisu učesnici lova, ali poseduju odlično poznavanje terena, znaju mesta gde se skrivaju i kreću predatori i druge divlje životinje o čemu upoznaju aktivne lovce.
Organizatori i lovci su ovu akciju ocenili kao uspešnu, prema njihovim rečima, suština lova je druženje a druženja nema bez dobrog ručka.
–Pet godina unazad za učesnike lova kuvamo goveđu čorbu. Ove godine je neverovatno dobar odziv, da li je zbog čorbe, ili zbog gulaša, videćemo. Imali smo 220 ljudi na doručku, očekujemo oko 300 na ručku – rekao Miloš Matić, koji je ovog puta bio zadužen za kulinarstvo.

Čuveni lovački gulaš godinama u Branetićima za ovu manifestaciju priprema Radomir Glišović. Pitali smo u čemu je tajna?
– Dugogodišnja saradnja je garant dobrog kvaliteta, ništa se ne menja, sve je isto i neka ostane tako do kraja. Da bi gulaš bio ukusniji, odnos mesa divlja svinja – srnetina, stavlja se u procentu 70:30, tome dodajemo i određene začine i za 4 sata gulaš je gotov – rekao je Glišović Radomir, majstor gulaša.

Lovni dan se završio druženjem u lovačkom domu uz bogat lovački ručak, po koju čašicu, priče iz lova i dogovor da se naredne godine okupe u još većem broju.
Autor teksta- redakcija GM PRESS