gornji milanovackultura

„Rudničko-takovski kraj kroz vekove“ nova stalna postavka milanovačkog Muzeja

U prostoru oplemenjenom novim vitrinama i koncepcijom stalne postavke, Muzej posetiocima prikazuje istorijat grada do Drugog svetskog rata. Deo postavke posvećen etnologiji je upotpunjen i sada sadrži brojne eksponate koji predstavljaju seoski i gradski život našeg kraja.

foto/Gm Press

Jedan deo naše postavke govori o svakodnevnom životu na seoskom području, ono što će svaki posetilac prvo primetiti kada uđe je rekonstrukcija drvene kuće, tzv. brvnare osaćanke sa posuđem i ćupovima koja ne samo u arhitektonskom, već i u duhovm smuslu govori o životu srpske porodice krajem devetnaestog i početkom 20. veka. Kroz dvojezične legende na srpskom i na engleskom jeziku posetioci se mogu bliže upoznati sa predmetima određenog vremenskog razdoblja. Najznačajnija uz matricu artefakta vezane za arheološku postavku je nadgrobni spomenik koji je prošlog leta pronađen prilikom iskopavanja srednjovekovne crkve pod Ostrvicom.

Izložba podseća i na sve važne jubileje varoši, na posete vladara i sve ono što su oni darivali Rudničko-takovskom kraju, osvrnuvši se i na arhitekturu grada i značaj pojedinih javnih objekata, gradski život ali i na tešku istoriju koja je usporavala razvoj varoši Despotovice, sadašnjeg Gornjeg Milanovca. Deo postavke govori o Aleksandru Karađorđeviću i Obrenovićima, koji si doneli dosta toga kroz zadužbinarstvo našegm gradu. Kroz veliki broj artefakata i delova oružja i znamenja tokom oslobodilačkih ratova, tu je i priča o gradskoj kulturi, svakodnevnom životu grada, negovom razvoju, elektrifikaciji, džez koncertima, trgovini, popločavanju ulica, prvim fabrikama bombone. Ne za boravimo da je, uz brojne značajne ličnosti, naš grad Srbiji darovao kraljicu Dragu, ma koliko se kontroverzi oko nje širilo- kaže Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja, foto/Gm Press

Uz kratku šetnju ovom bogatom I zanimljivom postavkom, u Muzeju pozivaju sugrađane i goste da dođu I otkriju neku novu priču, fotografiju ili predmet iz istorije grada pod Rudnikom.

foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button