drustvogornji milanovackultura

Biblioteka “Braća Nastasijević” obeležila svoju slavu Ćirila i Metodija

Biblioteka Braća Nastasijević” u prisustvu sveštenstva crkve Svete Trojice, predstavnika kulturnih ustanova, udruženja i prijatelja obeležila je slavu Svetu braću Ćirila i Metodija  zaslužnih za širenje pismenosti među Slovenima.

Okupili smo se danas da se podsetimo solunske braće posredstvom kojih je slovenski svet opismenjen, došao do knjiga i svog identiteta. Proslavljamo ovaj dan sa dragim gostima podsećajući na značaj misionarskog rada Ćirila i Metodija i onoga što su učinili za ovaj slovenski svet. To nam je, kao zaposlenih u ovoj kulturnoj instituciji obaveza koju ispunjavamo i koju ćemo ispunjavati  nadalje -rekao je Dejan Acović, bibliotekar Naučnog odeljenja Biblioteke “Braća Nastasijević”.

Staroslovenski jezik prvi je i najstariji pisani književni jezik Slovena. Nastanak prvih knjiga vezan je za misionarski rad braće Konstantina (Ćirila) i Metodija među moravsko-panonskim Slovenima. Prve knjige napisane staroslovenskim jezikom bili su prevodi hrišćanskih tekstova sa grčkog jezika.

Veruje se da je na današnji dan dobro da studenti i đaci čitaju knjige, kako bi dobro učila tokom cele godine.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button