gornji milanovacpoljoprivreda

Porodica Urošević: Tradicija bavljenja stočarstvom

Stočarstvo je glavna poljoprivredna delatnost na imanju porodice Urošević iz Drenove. Radno vreme na imanju Uroševića počinje veoma rano, jer obaveze oko stoke traju čitavog dana. U stočnom fondu zastupljene su: krave simentalske rase, tovni bikovi i ovce. Zbog variranja otkupne cene mleka, Uroševići su bili prinuđeni da promene dugogodišnju mlekaru, nešto više od godinu dana mleko predaju mlekari Dikan Kop.

foto:Gm Press

Trenutno daju oko 500 litara dnevno, imamo i teliće. Stoku hranimo: silažom, lucerkom, domaćim senom. Svi učestvujemo u poslovima, otac, dva brata i ja, moja supruga i deca, jer posao mora da se završi, tu nema odlaganja. Ja radim sve, ovo je, inače, moje glavno zanimanje, kojim su se bavili i moj deda, otac a sada mi, mlađi – kaže Milijan.

Milijan Urošević, foto:Gm Press

Subvencije su Uroševići  ranije iskoristili za unapređenje mehabizacije, ali pomoć države dobro će doći i za naredne investicije, smatra Milijan. Stalna kolebanja otkupne cene mleka, repro materijala, goriva i svega što jedno poljprivredno domaćinstvo čini održivim, ne idu na ruku stočarima. O tome kolika su ulaganja i dobici i da li se isplati život na selu, naš sagovornik dodaje:

Ko to zna, to je velika matematika. Novac se samo provlači kroz ruke, ostane tu zarada, ali sve je poskupelo, da bi pratilo ovaj naš posao, a ulaganja su velika.-

foto:Gm Press

Zahvaljujući velikom radu, domaćoj ishrani koju sami spremaju za stoku, ali i neophodnoj mehanizaciji, porodica Urošević zajedno uspeva da održi domaćinstvo na svojoj dredovini i posao kojim su se njeni članovi generacijski bavili.

foto:Gm Press

foto:Gm Press

foto:GM Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button