društvogornji milanovac

Dodeljene nagrade Beli labud –Prva nagrada za “Čuvarkuću” sa Rudnika

Manifestaciju „Beli labud“ i ove godine organizovala je opština Gornji Milanovac u saradnji sa javnim preduzećima i ustanovama, u cilju zaštite, unapređenja i očuvanja životne sredine.

Nagrada „Beli labud“ dodeljena je sinoć u Domu kulture u sedam kategorija; za najlepše uređeno seosko i gradsko dvorište, najlepši balkon, dvorište objekta kolektivnog stanovanja, prostor oko poslovnog objekta, školsko dvorište. Ove godine nažalost,nije bilo prijava za najlepši projekat uređenja zelenih površina „Mihajlo Simović“. Ove godine na konkurs se prijavilo 37, ali je pravo na učešće ostvarilo 29 kandidata po opštinskoj odluci o ustanovljenju manifestacije.

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine, nakon dodele priznanja rekla je da su i ove godine dobitnici nagrada ulepšali naš grad, kao i svoje balkone, dvorišta i da posebno raduje to što se sve veći broj kandidata prijavljuje za Manifestaciju koja je postala jedna od obeležja Gornjeg Milanovca.

Malo smo izmenili i sam ambijent u kome smo večeras dodelili nagrade, nadam se da su dobitnici uživali u odličnom muzičkom programu i lepoj večeri. Opština Gornji Milanovac već dugi niz godina organizuje ovu prestižnu manifestaciju. Imali smo 7 kategorija, 11 nagrađenih i utešne, robne nagrade za ostale učesnike, kao stimulans da se naredne godine ponovo prijave. Lepo je videti da sugrađani brinu o svojoj okolini i izgledu svojih dvorišta, jer ono po čemu je Milanovac između ostalog poznat, jesu uređenost i zelenilo –rekla je Dostanić.

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine, foto:Gm Press

Za najlepše uređeno dvorište kategorisanog domaćinstva i u kategoriji Specijalne nagrade, visina novčane nagrade za osvojeno prvo mesto je 15. 000 dinara , visina novčane nagrade za osvojeno drugo mesto je 10.000,oo dinara, a visina novčane nagrade za osvojeno treće mesto je 8.000,oo dinara. Za najlepši balkon–terasu, visina novčane nagrade za osvojeno prvo mesto je 10.000,oo dinara, visina novčane nagrade za osvojeno drugo mesto je 8.000,oo dinara, a visina novčane nagrade za osvojeno treće mesto je 6.000,oo dinara. Iz budžeta opštine Gornji Milanovac za nagrade je izdvojeno 203.000,оо dinara.

Nagradu za najlepše uređeno seosko dvorište: Treća nagrada Radmila Ristanović, Grabovica, Druga nagrada Rada Krnjić, Družetići, a prva nagrada Bojana Milovanović,Ljutovnica.

Nagrada za najlepše uređeno dvorište objekta kolektivnog stanovanja Druga nagrada, Stambena zajednica Ivice – Lamela 3, Gornji Milanovac, a Prva nagrada: Stambena zajednica Cara Dušana 22, Gornji Milanovac;

U ovoj kategoriji prijavljena su samo dva kandidata, te iz tog razloga nema dobitnika treće nagrade.

Nagrada za najlepše uređen prostor oko poslovnog objekta: Druga nagrada, Marko Starčević Koštunići, Prva nagrada: „AS Marković“, Jasmina Marković; Gornji Milanovac.

I u ovoj kategoriji razloga nema dobitnika  treće nagrade.

Nagrada za najlepše uređenu zelenu površinu oko objekata vaspitnoobrazovanih ustanova:

Treća nagrada: Osnovna škola „Arsenije Loma“ Rudnik, izdvojeno Odeljenje u Trudelju i

Vrtić „Sunce“ u Gornjem Milanovcu, izdvojeno Odeljenje u Pranjanima, Druga nagrada: Gimnazija „Takovski ustanak“, Gornji Milanovac; Prva nagrada: Osnovna škola „Ivo Andrić“ Pranjani, izdvojeno Odeljenje u Gojnoj Gori.                      

Nagrada za najlepše uređeno dvorište kategorisanog domaćinstva: Druga nagrada: „LOZANjSKA TERASA“, Zorica Radojković, Lozanj. Prvu nagradu dele: „ČUVARKUĆA“, Biljana i Zoran Milosavljević, Rudnik i Milivoje Marković, Rudnik.

I u ovoj kategoriji  nema dobitnika treće nagrade.

Nagrada za najlepši balkon – terasu: Treća nagrada:Biljana Otašević, Gornji Milanovac, Druga nagrada: Svetlana Nedeljković, Boljkovci i Prva nagrada:Desanka i Ranko  Mirković, Koštunići

Specijalna nagrada po odluci Komisije:  Dvorište Stanojle Nešović, Klatičevo.

Domaćinstvo „ČUVARKUĆA“, Biljane i Zorana Milosavljevića na Rudniku dobilo je prvu nagradu za najlepše uređeno dvorište. Koliko je ulaganja i vremena potrebno u bavljenju vrtlarstvom pitali smo ovogodišnju pobednicu.

Veoma me raduje nagrada, mi smo pre pet godina osvojili prvo mesto. Pošto se bavimo seoskim turizmom, volimo da uživamo u dvorištu sa svojim gostima. Pored ljubavi, za gajenje cveća potrebno je mnogo posvećenosti i rada, meni je potrebno više od dva sata da zalijem sve biljke. Čuvarkuća je, naravno, simbol našeg domaćinstva, a posebno sam ponosna na svoje georgine, ruže, na te stare, domaće vrste, mada imamo i nove –dodala je Biljana.

Biljana Milosavljević, foto,Gm Press
foto:Gm Press
foto:Gm Perss
foto:Gm Press
foto:Gm Press

GM PRESS/A.Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button